Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Geen 7.500 gezichten op Amerikaanse Begraafplaats Margraten met 75 jaar bevrijding

Geschreven: vrijdag 20 maart 2020

Het eerbetoon De Gezichten van Margraten op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse dorp gaat niet door dit jaar. Ter gelegenheid van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding wilde het eerbetoon aan minimaal 7.500 van de meer dan 10.000 aldaar herdachte soldaten een gezicht geven. Van 2 tot en met 6 mei zouden vrijwilligers daarom foto’s van de soldaten plaatsen bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten. Vanwege de huidige situatie door het coronavirus is er echter besloten om het eerbetoon te verplaatsen naar 2021.

 De onzekerheid over de duur van de situatie en de maatregelen die daaruit voortvloeien hebben geleid tot het besluit. “In dit bijzondere herdenkingsjaar verwachtten we als eerbetoon zo’n vijftig tot honderd familieleden van de in Margraten herdachte soldaten, maar velen van hen gaven tot hun spijt aan alsnog niet te kunnen komen. Dit is enerzijds door de begrijpelijke zorgen over hun eigen gezondheid, maar ook vanwege de ingestelde reisbeperkingen,” aldus voorzitter Sebastiaan Vonk van de organiserende Fields of Honor Foundation. “We willen graag dat iedereen erbij kan zijn, maar we weten niet of de situatie over paar weken of zelfs over een paar maanden beter is. Daarom hebben we voor hen en voor de normaal gesproken 20.000 andere bezoekers het zekere voor het onzekere genomen.” Ook de organisatorische voorbereidingen werden bemoeilijkt door de huidige situatie.

De foundation komt later met de nieuwe data voor het eerbetoon.

7.500 gezichten

In de afgelopen maanden is er zowel in Nederland als Amerika al wel hard gezocht naar de ontbrekende gezichten. De doelstelling van 7.500 gezichten voor 75 jaar bevrijding zou dan ook ruimschoots gehaald gaan worden, met inmiddels al 7.450 gevonden gezichten. Deze toename van 1.600 nieuwe foto’s ten opzichte van de editie in 2018 komt onder meer door een online kaart waarop te zien is welke gezichten nog ontbreken. Vorige week zette het eerbetoon ook nog een oproep aan het Amerikaanse publiek online om mee te helpen met zoeken. “We vinden het natuurlijk jammer voor al die vrijwilligers die tientallen, soms zelf honderden, uren bezig zijn geweest voor De Gezichten van Margraten. Hun werk is gelukkig niet voor niets geweest, want volgend jaar zullen alle gezichten die zij gevonden hebben en nog gaan vinden alsnog te zien zijn,” zegt Vonk.

Niet vergeten

Gelukkig zullen de soldaten niet worden vergeten. Begin mei komt het boek De Gezichten van Margraten: Zij bleven voor altijd jong uit, een monument op papier voor alle Amerikaanse soldaten in Margraten. Naast dat al hun 10.000 namen in het boek staan, bevat het boek ook zo’n 500 gezichten en 200 verhalen. Dit herdenkingsboek is speciaal ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gemaakt als blijvende herinnering. Herdenken stopt immers niet na 4 en 5 mei. 

Alle gezichten zijn tevens terug te vinden in de Fields of Honor – Database, een ander project van de foundation. 

“Daarnaast,” sluit Vonk af, “blijft iedereen in zijn of haar eigen gedachten deze mannen en vrouwen herdenken, ook al kunnen we de begraafplaats nu niet bezoeken. Een bijzondere tekst op de begraafplaats herinnert ons eraan dat dat het belangrijkste is.”

“Each for his own memorial earned praise that will never die and with it the grandest of all sepulchers. Not that in which his mortal bones are laid, but a home in the minds of men.”  

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15