Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Begraafplaats

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op de begraafplaats liggen bijna 8,300 Amerikaanse soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. De soldaten begraven op de begraafplaats in Margraten sneuvelden onder andere tijdens Operatie Market Garden in september 1944 en tijdens de opmars in Duitsland. Naast meer dan 8.000 soldaten die in Margraten begraven zijn staan de namen van 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten op de Muren der Vermisten. Het overgrote deel van deze soldaten rust na meer dan 75 jaar na het einde van de oorlog altijd nog in een onbekend graf.

websitefoto1

De begraafplaats is gelegen in het Limburgse dorp Margraten, dat op 13 september 1944 werd bevrijd door Amerikaanse soldaten van de 30th Infantry Division. Bijna twee maanden later werd op 11 november 1944 de eerste Amerikaanse soldaat begraven op de nieuwe begraafplaats. In 1946 lagen er uiteindelijk 17.742 Amerikaanse soldaten begraven, naast nog duizenden andere geallieerde en Duitse soldaten. In de jaren die daarop volgden werden op verzoek van de familieleden vele duizenden Amerikaanse soldaten gerepatrieerd naar de Verenigde Staten en de geallieerde en Duitse soldaten werden overgebracht naar andere begraafplaatsen; de overgebleven Amerikaanse soldaten werden herbegraven, hetgeen in 1949 voltooid was. De begraafplaats zoals die we nu kennen werd op 7 juli 1960 geopend.

Betrokkenheid burgers
Al sinds 1945 is het mogelijk om een graf te adopteren van een Amerikaanse bevrijder op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Dit adoptieprogramma wordt beheerd door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten, welke het werk van het Burgercomité Margraten in 2002 overnam. Hedendaags zijn alle 8.301 graven geadopteerd door burgers die dankbaar zijn voor de offers die deze soldaten brachten en uit respect het geadopteerde graven meerdere malen per jaar bezoeken met bloemen. Sommige graven worden doorgegeven van generatie tot generatie in families. De adoptie van de oorlogsgraven heeft geleid tot vele bijzondere vriendschappen tussen adoptanten en familieleden in de Verenigde Staten. Alle bijna 8.300 graven op de begraafplaatszijn  geadopteerd, net zoals alle namen van de vermisten. Het laat zien dat de betrokkenheid van de lokale bevolking, maar ook uit andere delen van Nederland en omliggende landen, meer dan 75 jaar na de oorlog onverminderd groot is. Voor meer informatie over het adoptieprogramma verwijzen wij naar de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten: www.adoptiegraven-margraten.nl

Deze betrokkenheid wordt ook gereflecteerd door het grote aantal initiatieven rondom de begraafplaats, welke elk op hun eigen manier bijdragen aan de geschiedschrijving van de begraafplaats en aan het herdenken van de soldaten die daar hun laatste rustplaats vonden. Zo verschenen recentelijk de boeken Van Boerenakker tot Soldatenkerkhof (2009) van Mieke Kirkels en Jo Purnot, de documentaire Akkers van Margraten (2009), het jeugdboek Het geheim van Opa (2010) en recentelijk De Margraten Boys (2012) van Peter Schrijvers. Verder wordt er jaarlijks in september een Liberation Concert op de begraafplaats georganiseerd door de Stichting Margraten Eerbetoon. Daarnaast is er ook een grote verscheidenheid van persoonlijke initiatieven van adoptanten, familieleden en andere geïnteresseerden om individuele soldaten of soldaten van bepaalde eenheden te eren. Dit gebeurt in het bijzonder op het internet, maar ook daarbuiten.

Begraven soldaten
Indien u op zoek bent naar de precieze plek van het graf van een bepaalde soldaat kunt u gebruik maken van het zogenoemde Burial Register voor alle begraafplaatsen van de American Battle Monuments Commission op hun website www.abmc.gov. In het geval van de begraafplaats in Margraten, alsmede de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes en Henri-Chapelle, kunt u ook zoeken in onze Fields of Honor - Database. Daar vindt u mogelijk ook additionele informatie en foto's van een bepaalde soldaat.

Bezoekersinformatie
De begraafplaats is het gehele jaar geopend, behalve op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, van 10.00 tot 17.00 uur. Op 4 mei, Nationale Dodenherdenking, is de begraafplaats ook geopend in de avonduren. De jaarlijkse herdenkingsceremonie, Memorial Day, vindt plaats op de laatste zondag van de maand mei. Het bezoekadres van de begraafplaats is Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten.

Meer informatie
Adoptieprogramma: www.adoptiegraven-margraten.nl 
Ontstaansgeschiedenis: www.akkersvanmargraten.nl. Zie ook het boek Van Boerenakker tot Soldatenkerkhof (2009) en de documentaire Akkers van Margraten (2009).
American Battle Monuments Commission: http://www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/netherlands-american-cemetery
Soldaten begraven in Margraten: www.fieldsofhonor-database.com  

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15