In de media
Voorafgaand, tijdens en na afloop van De Gezichten van Margraten in mei 2015 was er in het binnen- en buitenland aandacht voor het eerbetoon. Op deze pagina is een beknopt overzicht te vinden van enkele artikelen en reportages over het project door lokale, nationale en internationale media.
Het begin: Memorial Day 2014
Dagblad De Limburger/Het Limburgs Dagblad plaatste met Memorial Day 2014 een groot artikel over De Gezichten van Margraten. Voor de bevolking was het artikel de eerste kennismaking met het aanstaande eerbetoon. Het artikel vormde het begin van de zoektocht naar foto's. En de oproep tot het insturen van foto's van soldaten werd door velen beantwoord. In de weken na Memorial Day kwamen er enkele honderden foto's binnen. Klik hier om nog eens het artikel door te lezen waarmee het allemaal begon.
Naast oproepen in lokale Limburgse media werd er ook een zoektocht in Amerika gestart. Onder andere de Nederlandse Ambassade in Washington D.C. deed een oproep. In verschillende Amerikaanse staten werden er oproepen in de lokale media geplaatst. Dit leidde vaak tot zoektochten naar persoonlijke foto's van soldaten die ook nog eens succesvol waren. Dit leidde vaak tot interessante artikelen zoals in Connecticut en Georgia. In een jaar tijd werden er uiteindelijk ongeveer 1.300 foto's gevonden, bovenop de 2.000 foto's die er al waren.
Vlak voor het eerbetoon
In de week voorafgaand aan het eerbetoon nam de aandacht toe. Zo namen voorzitter Sebastiaan Vonk en adoptant André Koch plaats aan tafel bij L1 Avondgasten. Zij spraken ook op TV Limburg (vanaf 22:50) over het project. Verder pikte het ANP het nieuws van het eerbetoon op, waardoor er meer te lezen was over het eerbetoon op een groot aantal websites, waaronder die van de Telegraaf.
Ontroerende reportages
Met De Gezichten van Margraten daar werden er enkele mooie reportages gemaakt. Zo sprak RTL Nieuws met adoptant van het graf van Joseph Di Fazio, Dymphie Weusten. Ook gingen zijn in Amerika op bezoek bij familie van Di Fazio, waaronder zijn broer. Voor het eerst zag zij het graf van hun familielid. De ontroerende reportage en het verhaal erachter is terug te kijken en te lezen op de website van het RTL Nieuws. Ook voor adoptant Claudia Meulenbelt was het bijzonder om voor het eerst de foto van Isabel G. Valdez te zijn. Hallo Nederland van Omroep Max maakte daar deze reportage over. Ook uit Amerika was er bezoek. Zo was te zien op L1 dat Russell A. Hanson bezoek kreeg. Victoria Hannaman ging voor het eerst op bezoek bij haar vader James Hannaman. De Telegraaf schreef daar deze reportage over.
Er was nog meer aandacht. Zo kwam de NOS langs en sprak daar met voorzitter Vonk. Voorafgaand aan de openingsceremonie sprak L1 Cultuurcafé met verscheidende vrijwilligers en vroege bezoekers van het eerbetoon. Dit is terug te luisteren in twee delen: deel 1 en deel 2. RTV Maas en Mergelland filmde de ceremonie. Een reportage daarvan is terug te vinden op Youtube.
Na het eerbetoon
Na afloop van het eerbetoon pikken verschillende media het bericht op dat het eerbetoon door 25.000 mensen werd bezocht. Maar ook ging de zoektocht naar foto's meteen verder, zo ook in Michigan. Inderdaad, de zoektocht zal door blijven gaan. Totdat elke soldaat een gezicht heeft.