Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Programma 1-5 mei 2016: De vrijheid omarmd

Margraten krijgt een gezicht! Wie waren de mannen en de vrouwen die meer dan 70 jaar geleden ons de vrijheid teruggaven? Tijdens De Gezichten van Margraten kunt u onze bevrijders eindelijk ontmoeten als er ongeveer 4.060 foto's bij de graven en de Muren der Vermisten te zien zijn. De foto's laten de gezichten zien van de slachtoffers: de veelal jonge soldaten en hun geliefden. Tijdens dit eerbetoon staan we bij hen stil en denken we na over vrijheid in de hedendaagse samenleving.

160418 websiteheader JACK 2x 02

Openingstijden
Van 1 tot en met 5 mei kunt u elke dag van 9.00-17.00 uur de meer dan 4.000 foto’s van onze bevrijders bij de graven en de Muren der Vermisten bekijken. Als de begraafplaats geopend is zullen er altijd vrijwilligers aanwezig zijn die de vragen die u heeft over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden. De vrijwilligers zijn te herkennen aan de rode jassen en zijn op meerdere plekken op de begraafplaats te vinden, onder andere om de programmaboekjes uit te delen. Heeft u een vraag over een soldaat of het doen van onderzoek? Kom dan eens langs bij de informatiebalie bij de ingang van het bezoekerscentrum. Vrijwilligers beantwoorden daar u vragen ter plekke of schrijven ze op om u later van een antwoord te voorzien. We staan tot uw dienst!

Symbolische opening
Op 1 mei om 11.00 uur zal het eerbetoon symbolisch geopend worden door de overhandiging van de laatste foto. Dit betreft een tekening van Willy F. James Jr., de enige Medal of Honor ontvanger (de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding) nog zonder gezicht. De tekening werd gevonden door Mieke Kirkels tijdens haar onderzoek naar zwarte bevrijdingskinderen voor de Stichting Ontbrekende Verhalen Limburg. Het overhandigen van de foto vindt plaats bij het graf van James (Vak P, Rij 9, Graf 9). Daarna zal De Vrijheid Omarmd geopend worden door het nemen van de eerste foto's. Burgemeester Akkermans van de Gemeente Eijsden-Margraten zal bij deze opening aanwezig zijn. Er vindt voor de volledigheid geen ceremonie plaats.

Nationale Dodenherdenking
Op 4 mei zal de begraafplaats ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking ook in de avonduren geopend zijn. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, gevolgd door het spelen van de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen. Kinderen hebben na afloop de mogelijkheid om mee te helpen bij het opvouwen van de vlaggen van beide landen.

De vrijheid omarmd
FCS 2256 klDe Gezichten van Margraten is méér dan alleen een eerbetoon aan onze bevrijders. Ook bezoekers geven gezicht aanMargraten en geven met hun bezoek naast respect voor onze bevrijders ook uitdrukking aan: “dit nooit meer.” Dit jaar nodigen wij alle bezoekers uit om tijdens hun bezoek ‘de vrijheid te omarmen.’ Wie omarm je als je aan vrijheid denkt? Anders gezegd: met wie deel je je vrijheid? Vrijheid deel je niet uitsluitend met mensen die kent of van wie je houdt. Dat is wat deze plek ons ook leert. Dus nodigen we alle bezoekers uit om de vrijheid zichtbaar én persoonlijk te omarmen. Je kan een vriend of geliefde omarmen, maar ook een wildvreemde. We hopen dat alle bezoekers meedoen en dit moment op foto laten vastleggen. Bovendien kunt u in een gastenboek uw gevoelens over vrijheid uiten. Van de beelden en citaten zal achteraf een publicatie worden gemaakt. Met dit initiatief sluiten we aan bij het landelijke thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: “de vrijheid omarmd.” Wilt u ook meedoen? Let op het logo van De Vrijheid Omarmd op de begraafplaats. U kunt ten alle tijden berichten achterlaten in het gastenboek; een fotograaf is aanwezig op de volgende tijden.

Zondag 1 mei

11.30 - 12.30
14.15 - 17.00

Maandag 2 mei  -
Dinsdag 3 mei 9.00 - 17.00
Woensdag 4 mei 13.00 - 17.00
19.00 - 21.00
Donderdag 5 mei 13.00 - 16.00


Familieleden soldaat

Bezoekt u het eerbetoon De Gezichten van Margraten samen met een familielid of meerdere familieleden van een soldaat? Neemt u dan alstublieft contact op met de begraafplaats om hen op de hoogte brengen van het bezoek.

Bereikbaarheid
De begraafplaats is gelegen aan de Rijksweg N278 tussen Maastricht en Vaals. Het precieze adres van de begraafplaats is Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten. Uw route kunt online direct plannen via onder andere de ANWB Routeplanner. Op de begraafplaats is er voldoende parkeerruimte aanwezig. Parkeerwachten zullen u naar een parkeerplek wijzen. Direct voor de begraafplaats is ook een bushalte gelegen. Meerdere malen per uur stopt daar een bus. Voor actuele bustijden, zie www.9292.nl.

Foto's van vorig jaar
Wilt u een indruk krijgen van het eerbetoon De Gezichten van Margraten? We hebben voor u foto's verzameld van de eerste editie vorig jaar. Deze geven u een mooie impressie. Deze foto's zijn hier (klik) te bekijken!

Laatste nieuws
Dit bericht met informatie over het programma wordt waar nodig nog aangevuld. U kunt het laatste nieuws over het project ook volgen via onze social media accounts op Facebook en Twitter.

homebanner15

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15