Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

6.000e Amerikaanse soldaat Margraten krijgt een gezicht

Geschreven: zaterdag 15 september 2018

De zoektocht naar persoonlijke foto’s van de meer dan 10.000 begraven en herdachte Amerikaanse soldaten in het Limburgse Margraten heeft geleid tot een nieuwe mijlpaal. Dit weekend werd een foto van Philip A. Pensabene gevonden via familieleden van de uit New York afkomstige soldaat. De slechts 19 jaar oud geworden Pensabene is daarmee de 6.000e soldaat die een gezicht gegeven kan worden. Inmiddels heeft bijna tweederde van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten een gezicht.

PENSABNE Philip A MAR G 15 24 02origineel2De zoektocht naar de foto’s begon in 2014 toen het eerbetoon De Gezichten van Margraten het initiatief nam om in het kader van de viering van 70 jaar bevrijding zoveel mogelijk omgekomen Amerikaanse bevrijders een gezicht te geven. Dat doet het eerbetoon letterlijk door foto’s van de soldaten bij hun graven en namen op de herdenkingsmuren te plaatsen. Tijdens de eerste editie van het eerbetoon in 2015 waren er al 3.300 foto’s te zien op de begraafplaats.

Echter naarmate de tijd verstrijkt wordt het vinden van deze foto’s enkel maar moeilijker. “We zijn onze eigen vrijwilligers en andere betrokkenen in zowel Nederland als Amerika dan ook ontzettend dankbaar voor de vele duizenden uren aan werk die zij hierin hebben gestoken,” zegt voorzitter Sebastiaan Vonk. “Zij zorgen ervoor dat de herinnering aan deze soldaten, aan deze mensen, kan voortleven in de harten van de bezoekers van de begraafplaats.”

De volgende editie van het eerbetoon De Gezichten van Margraten vindt in 2020 weer plaats op de Amerikaanse Begraafplaats. Tot die tijd zijn alle gezichten terug te vinden in de Fields of Honor – Database, een online herdenkingsmonument.

Ook mijlpaal voor audioverhalen Stemmen van Margraten

Bezoekers van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten kunnen ook nog steeds naar de dit jaar gelanceerde audioverhalen Stemmen van Margraten luisteren, die inmiddels al meer dan 5.500 keer beluisterd zijn. In de door Stichting Laudio gemaakte verhalen vertellen Robert Cole, Carmelo Amoroso en Wilma Vinsant hun levensverhaal tijdens een wandeling over de begraafplaats. Makers Lubert Priems en Jacqueline Kerkhof laten ook de herdenkingsgemeenschap die de herinnering aan deze soldaten levend houdt aan het woord in de verhalen. Daardoor zijn de verhalen een beklijvende combinatie van theater en journalistiek. Bezoekers kunnen de verhalen gratis beluisteren op hun telefoon via de app izi.travel.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15