Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Niemand verdient het om vergeten te worden

In 2019 en 2020 stond de wereld stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is inmiddels alweer 75 jaar geleden. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, wanneer de eerste Amerikaanse troepen de grens overstaken bij het Limburgse dorp Mesch. De oorlog zou echter nog tot 5 mei 1945 duren in ons land, velen kwamen in die laatste maanden nog om. De vrijheid kwam tegen een hoge prijs. Daarom brengen we een groots eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. We plaatsen wanneer dat weer kan hun foto's bij de graven, zodat ze een gezicht krijgen. Zoek mee naar hun foto's en geef onze bevrijders daarmee een gezicht!

Ruim 20.000 bezoekers voor Gezichten van Margraten

Van 2 tot en met 6 mei hebben meer dan 20.000 bezoekers de Amerikaanse Militaire begraafplaats in Margraten bezocht. De organisatie Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) is onder de indruk van de reacties van de bezoekers. 'Natuurlijk is het fijn dat meer dan 20.000 mensen het eerbetoon bezocht hebben, maar een bezoek heeft pas echt waarde als je het met elkaar hebt over oorlog en vrede. Daarom was het mooi om te zien dat vele gezinnen het juist daarover hadden toen ze de foto's bekeken’; aldus Sebastiaan Vonk, voorzitter van SVAAO.

In 2020 vindt de Gezichten van Margraten wederom plaats. “Dankzij de inzet van vele vrijwilligers in Nederland en Amerika waren er dit jaar meer dan 5.800 gezichten te zien. Maar we zoeken verder! Hoe mooi zou het zijn als er met 75 jaar bevrijding 7.500 gezichten te zien zullen zijn?"

De theatrale audiotours ‘Stemmen van Margraten’ is door meer dan 2500 bezoekers beluisterd. In Stemmen van Margraten, ontwikkeld door Stichting Laudio i.o.v. SVAAO, brengen tekstschrijfster Jacqueline Kerkhof en documentairemaker Lubert Priems de persoonlijke verhalen achter deze graven op dit Ereveld. Ooggetuigen vertellen over de aanleg van dit kerkhof en stemacteurs (waaronder Lori Spee en Jochum ten Haaf) spreken de monologen in over deze Amerikaanse soldaten. Stemmen van Margraten is nog voor het hele jaar via de gratis app izi.TRAVEL beschikbaar.

Wilt u een indruk krijgen van het eerbetoon? Bekijk dan deze videoterugblik!

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15