Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Eerste tussenstand: gezicht voor 2.227 soldaten

Geschreven: woensdag 30 april 2014

Drie weken na de eerste aankondiging van het project De Gezichten van Margraten heeft er voor het eerst sinds de lancering van het project een telling plaatsgevonden. Na de beginstand van 1.989 foto's begin april zijn er in drie weken 238 nieuwe foto's door adoptanten, familieleden, veteranenorganisaties en onderzoekers ingestuurd. Hiermee komt het aantal soldaten begraven of herinnerd in Margraten die een gezicht gegeven worden via het project op 2.227.

KINNEY George A MAR-WOM 02origineelIn het kader van de viering en herdenking van de 70-jarige bevrijding van Limburg in september 2014 tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk foto's te traceren van de de 10.023 Amerikaanse soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaatse in het Limburgse Margraten. De soldaten begraven in Margraten kwamen onder andere om tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden in september 1944 en tijdens de geallieerde opmars in Nazi-Duitsland. Via het project De Gezichten van Margraten zal een uniek eerbetoon gebracht worden aan deze soldaten, die hun leven gaven voor onze vrijheid. 

In de komende maanden zal de stichting op zoek gaan met behulp van de adoptanten van de graven, de familieleden van soldaten, veteranen en anderen naar zoveel mogelijk persoonlijke foto's van deze soldaten. Foto's kunnen onder andere aangeleverd worden via de projectwebsite op www.degezichtenvanmargraten.nl. Tijdens een herdenkingsweekend zullen de foto's bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten op de Margratense Begraafplaats geplaatst worden. Hiermee krijgen de bevrijders 70 jaar na de oorlog alsnog een gezicht.

De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België dat in het bijzonder onderzoek doet naar de soldaten begraven daar. De beschikbare informatie en foto's zijn online in te zien in de Fields of Honor - Database van de stichting. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, die in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

 

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15