Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Niemand verdient het om vergeten te worden

In 2019 en 2020 stond de wereld stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is inmiddels alweer 75 jaar geleden. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, wanneer de eerste Amerikaanse troepen de grens overstaken bij het Limburgse dorp Mesch. De oorlog zou echter nog tot 5 mei 1945 duren in ons land, velen kwamen in die laatste maanden nog om. De vrijheid kwam tegen een hoge prijs. Daarom brengen we een groots eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. We plaatsen wanneer dat weer kan hun foto's bij de graven, zodat ze een gezicht krijgen. Zoek mee naar hun foto's en geef onze bevrijders daarmee een gezicht!

Contact

Indien u vragen heeft over het project De Gezichten van Margraten kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen proberen om uw vraag dan zo snel mogelijk te beantwoorden. U kunt ook kijken op onze pagina Veelgestelde Vragen. Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen als waarom de foto's niet permanent te zien zijn en waarom het eerbetoon eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Deze antwoorden vindt u hier (klik).

Indien u op zoek bent naar meer informatie over de door u geadopteerde soldaat kunt u kijken in onze Fields of Honor - Database. In deze online database is over vele duizenden Margratense soldaten informatie te vinden. Deze database is te vinden op www.fieldsofhonor-database.com. Indien u een vraag heeft met betrekking tot het adopteren van een graf of een wijziging voor het adoptieregister vragen wij u om contact op te nemen met de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Zij beheren als enige het adoptieregister voor de begraafplaats in Margraten. Zij zijn te bereiken via www.adoptiegraven-margraten.nl. Wij, de Fields of Honor Foundation, beheren geen van de adoptieprogramma's en doen slechts onderzoek naar de soldaten.

Wilt u iets per post toesturen? Ons adres is:

Fields of Honor Foundation
Velperweg 47-514
6824 BG Arnhem
Nederland

Geef een gezicht!

IMG 9565Dat we al 75 jaar in vrijheid leven komt door soldaten zoals die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. Daarom staan we bij hen stil, we herdenken. De Gezichten van Margraten is een eerbetoon aan al deze soldaten. Zij krijgen een gezicht door hun foto's bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten te plaatsen. Helpt u mee om de nog ontbrekende gezichten te vinden? Lees op deze pagina meer over welke gezichten nog ontbreken en hoe u er een in kan sturen.

Namen zonder gezicht

Inmiddels hebben meer dan 8.500 soldaten een gezicht gekregen. Anderzijds betekent dat ook helaas dat we van bijna 1.400 soldaten nog niet weten wie er schuilt gaat achter de naam op het kruis, de Davidster of de Muren der Vermisten. Naar deze ontbrekende gezichten gaan we op zoek in dit bijzondere herdenkingsjaar, hopelijk met uw hulp! U vindt hier een kaart met alle namen van de soldaten waarvan nog geen gezicht is. Deze lijst zal met regelmaat bijgewerkt worden.

Waar begint de zoektocht?

De zoektocht begint met enkele basisgegevens. Dat is natuurlijk de naam, maar ook waar de soldaat vandaan kwam en met de namen van de familieleden. Daarmee kunt u gericht zoeken in online telefoonboeken. Wellicht vindt u overlijdensberichten meer informatie over de familie. Ook kunt u contact zoeken met lokale kranten en bibliotheken. Zij hebben vaak meer informatie of zijn bereid om te helpen met zoeken. Datzelfde geldt voor lokale veteranenorganisaties zoals de American Legion en the Veterans of Foreign Wars. Vergeet ook niet om eens navraag te doen bij de veteranenorganisatie van de eenheid. U kunt basisgegevens over een soldaat vinden in de Fields of Honor - Database.

Foto's insturen

Indien u ook een foto heeft van een soldaat gevonden, ontvangen wij deze natuurlijk graag van u! Deze foto en informatie zullen dan alvast verwerkt worden in de Fields of Honor - Database, een online monument voor tienduizenden Amerikaanse soldaten begraven in Europa. Wij vragen u wel om enkel foto's in te sturen die in uw eigen bezit zijn of waarvoor u toestemming heeft verkregen om ze in te sturen indien de foto of foto's niet in uw eigen bezit zijn.

U kunt een foto en andere informatie insturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u een foto per post wil insturen kan dat op onderstaand adres. Als het gaat om een originele foto die u na verwerking terug wil hebben, vermeld dit dan duidelijk.

Fields of Honor Foundation
Velperweg 47-514
6824 BG Arnhem
Nederland

Sponsoren

De Fields of Honor Foundation bedankt de volgende organisaties die als hoofdsponsoren het project De Gezichten van Margraten financieel mogelijk gemaakt hebben of het project op enig andere manier steunen. Natuurlijk willen wij ook onze dank uitspreken aan alle individuen die een donatie gedaan hebben ten behoeve van het project en het daardoor mede mogelijk gemaakt hebben om onze Amerikaanse bevrijders meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een gezicht te geven.

subsidieeijsden subsidieusambassade subsidierabobank  subsidielelisabeth 
       
subsidiekanunnik subsidieest21 subsidievfonds  deposhoorn2 
       
subsidiepbc subsidiekf subsidiepl subsidievvv


Daarnaast een woord van dank aan onze andere sponsoren:


Verder wil de Fields of Honor Foundation ook de volgende personen en organisaties bedanken voor hun bijdragen aan en ondersteuning van het project op uiteenlopende wijzen:

Het eerbetoon steunen

Wilt uw organisatie ook sponsor worden van het eerbetoon De Gezichten van Margraten? Wij horen dan natuurlijk graag van u! U kunt contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de mogelijkheden te bespreken.

Voorgaande edities

Het eerbetoon De Gezichten van Margraten heeft tot op heden driemaal plaatsgevonden, namelijk in 2015, 2016 en 2018. Tijdens deze edities waren er respectievelijk ongeveer 3.300, 4.100 en 5.800 foto's van de in Margraten herinnerde of begraven Amerikaanse soldaten te zien. Hiermee kregen onze bevrijders een gezicht. In ons archief vindt u meer informatie over en foto's van beide edities. Klik op één van de data om naar het archief voor het desbetreffende jaar te gaan.

2-5 mei 2015    1-5 mei 2016
IMG 2919 2   FCS 1840 2
2-6 mei 2018    
32260786 10214521432543157 2838142826175266816 o    

Onze bevrijders

Op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten zijn meer dan 10.000 soldaten begraven of worden er herinnerd op de Muren der Vermisten. Op deze Muren der Vermisten staan de namen van 1.722 Amerikaanse soldaten wiens lichamen niet werden teruggevonden. De namen van de soldaten wiens lichamen na de oorlog alsnog zijn teruggevonden zijn gemarkeerd met een rozet. Op de begraafplaats liggen 8.291 soldaten begraven. Verder liggen er in 40 gevallen broers naast elkaar begraven. Onder de graven bevinden zich ook de graven van 4 vrouwen. Ook zijn er 6 soldaten begraven die de Medal of Honor hebben ontvangen, de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding. Major General Maurice C. Rose, commandant van de 3rd Armored Division, is de soldaat in de hoogste rang begraven op de begraafplaats. Willis A. Utecht werd in september 1994 begraven en is daarmee de laatst begraven soldaat op de begraafplaats.

Een overzicht met alle Amerikaanse soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de begraafplaats in Margraten is te vinden op de website van de American Battle Monuments Commission, de Amerikaanse overheidsinstantie verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaats, die te bereiken is op www.abmc.gov. Meer informatie en, in vele gevallen ook, foto's van de soldaten zijn te vinden in de Fields of Honor - Database. De foto's van enkele van de soldaten zijn hieronder te vinden. Klik erop om vervolgens in de database meer over hen te lezen.

Leer enkele van onze bevrijders kennen

ADAIR William E MAR-G-5-9 02 BALDRY Floyd M MAR BARRY John K MAR-D-6-10 02
Pvt William E. Adair  Sgt Floyd M. Baldry  Sgt John K. Barry
BOOK Sterling H Jr MAR-WOM 02 BURDGE Dorothy J MAR-B-7-4 02 CLABAUGH Paul H MAR-WOM 02
 2LT Sterling H. Book Jr.  Dorothy J. Burdge  S/Sgt Paul H. Clabaugh
HARPER Walter B MAR-D-16-4 02 HARTMANN Thomas E JR MAR-C-11-20 04 INGWERSON Lowell J MAR-A-19-2 03
T/5 Walter B. Harper Pfc Thomas E. Hartmann Jr Pfc Lowell J. Ingwerson
JOHNSTON William J MAR-I-9-16 02 Lajkowicz Joseph F 02 lichten leo 02
1LT William J. Johnston S/Sgt Joseph F. Lajkowicz Pfc Leo Lichten
MARCALETTI Angelo P MAR-N-1-11 02 WOLF Henry W MAR-K-2-22 02 MORRIS Robert F MAR-L-4-2 02
T/5 Angelo P. Marcaletti Pfc Henry W. Wolf 2LT Robert F. Morris
PASTRAS Peter A MAR-M-10-9 02 POTTS William D MAR-H-18-3 02 RISO Peter J MAR-C-9-28 03
1LT Peter A. Pastras Pfc William D. Potts Pvt Peter J. Riso
SMITH Don MAR-A-16-28 02 SMITH Robert O MAR-M-18-12 02 TUCK George E MAR-L-13-18 02
1LT Don Smith S/Sgt Robert O. Smith T/5 George E. Tuck
WADE Henry H MAR-K-1-17 02  
Pfc Henry H. Wade    

Meer artikelen...

Subcategorieën

 • Over het project

  Op de onderliggende pagina's vindt u meer informatie over het project De Gezichten van Margraten. Dit betreft onder meer informatie over het project zelf alsmede achtergrondinformatie. Daar het project nog steeds in de steigers staat zal er in de verloop van tijd meer informatie aan deze sectie toegevoegd worden zodra er meer duidelijkheid te bieden is over bepaalde onderdelen van het project. De meeste recente ontwikkelingen kunt u onder andere vinden in de nieuwssectie van deze website. U kunt ons natuurlijk ook volgen op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws!

  BALDRY Floyd M MARLajkowicz Joseph F 02lichten leo 02RISO Peter J MAR 

 • Nieuws

  Via zowel deze pagina als via onze social media accounts op Facebook en Twitter houden wij up de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dit project. Bezoek dan deze pagina regelmatig of volg onze accounts daar om de hoogte te blijven het project De Gezichten van Margraten.

  IMG 3152

 • Verhalen
 • 2015

  IMG 2919-2Van 2-5 mei 2015 waren bij de graven en namen op de Muren der Vermisten van 3.300 Amerikaanse soldaten persoonlijke foto's te vinden. Voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis van de begraafplaats kregen zij een gezicht. Ongeveer 25.000 mensen bezochten dit jaar eerbetoon en zij brachten zo'n 4.000 boeketten met zich mee. Was het voor u echter niet mogelijk om de begraafplaats te bezoeken? Of wilt u het een en ander nog eens terugkijken of teruglezen? Op deze pagina vindt u meer over de eerst editie van De Gezichten van Margraten.

 • 2016

  FCS 1840 2Van 1 tot en met 5 mei 2016 vond de tweede editie van het eerbetoon De Gezichten van Margraten plaats. Tijdens deze vijf dagen waren de foto's van ongeveer 4.060 soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten te zien. Dit betekende dat er bijna 800 foto's meer te zien waren dan tijdens de eerste editie van het eerbetoon in 2015. Ongeveer 22.500 mensen kwamen hun respect betuigen tijdens De Gezichten van Margraten in 2016. Samen met ons omarmden zij de vrijheid! Op deze pagina's vindt u meer informatie over deze editie van het eerbetoon voor als u er niet bij kon zijn of het eerbetoon nogmaals wilt herbeleven.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15