Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

Niemand verdient het om vergeten te worden

In 2019 en 2020 stond de wereld stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is inmiddels alweer 75 jaar geleden. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, wanneer de eerste Amerikaanse troepen de grens overstaken bij het Limburgse dorp Mesch. De oorlog zou echter nog tot 5 mei 1945 duren in ons land, velen kwamen in die laatste maanden nog om. De vrijheid kwam tegen een hoge prijs. Daarom brengen we een groots eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. We plaatsen wanneer dat weer kan hun foto's bij de graven, zodat ze een gezicht krijgen. Zoek mee naar hun foto's en geef onze bevrijders daarmee een gezicht!

Al 3.000 Gezichten voor Margraten

Van één op de van de op Amerikaanse Begraafplaats te Margraten begraven of herinnerde soldaten is inmiddels een foto beschikbaar. De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) organiseert met De Gezichten van Margraten van 2-5 mei 2015 een uniek eerbetoon waarbij bij meer dan 3.000 kruizen, Davidsterren of namen op de Muren der Vermisten de foto van desbetreffende soldaten geplaatst wordt. De stichting roept nu iedereen ook op om persoonlijke verhalen in te sturen over wat de opoffering van deze soldaten en wat oorlog voor hen betekent.

'Margraten' krijgt gezicht!
Wie waren de duizenden mannen, meestal jonge kerels die stierven in West-Europa en hun laatste rustplaats vonden in Margraten? Deze vraag stelt zich de SVAAO. De stichting verzamelt en publiceert al enkele jaren hun verhalen en foto's in een database (fieldsofhonor-database.com) en grijpt het herdenkingsjaar aan om stil te staan bij hun opoffering voor onze vrijheid. 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgen onze bevrijders met het unieke eerbetoon De Gezichten van Margraten van 2 tot en met 5 mei alsnog een gezicht. Het publiek in zowel Nederland als in de VS wordt opgeroepen om aanvullende foto's en verhalen in te zenden, zodat hopelijk alle 10.023 soldaten een gezicht krijgen.

De oproep om foto's in te zenden, krijgt nog steeds gehoor, zo blijkt uit de niet aflatende inzending van foto's. De afgelopen maanden zijn er circa 1.000 foto's aan de database toegevoegd. "We hebben nog steeds goede hoop om méér foto's binnen te krijgen," aldus voorzitter Sebastiaan Vonk. "We merken steeds opnieuw dat alle publiciteit familieleden en adoptanten aanzet om toch nog eens te grasduinen op zolder. Aandacht voor het project in lokale Amerikaanse kranten heeft ook tot nieuwe foto's geleid. Volledig zal de database 70 jaar na dato niet meer worden; maar elke extra foto is wat ons betreft een waardevolle aanvulling in het eerbetoon aan de gevallen soldaten." Er is geen deadline voor het insturen van foto's voor publicatie in de database; voor het eerbetoon in mei kunnen foto's tot medio april worden ingestuurd via www.degezichtenvanmargraten.nl.

whatsyourstory

What´s your story?
De stichting gaat nu ook op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat betekent de opoffering van deze jonge Amerikanen voor ons vandaag? Voor de naoorlogse generaties, die samen al 70 jaar genieten van vrede in West-Europa, lijkt oorlog ver weg. De media brengen oorlog weliswaar onze huiskamer binnen, maar toch hebben de meesten van ons geen voorstelling bij het verlies van een dierbare door oorlog, of bij de fysieke en mentale verwondingen die oorlog veroorzaken. Gelukkig maar. Maar, wat als...? Wat als het jouw gezicht was, dat naast een oorlogsgraf geplaatst wordt? Of dat van je vader, broer, oom, buurman, vriend of kennis? Wat zou dat betekenen, kun je je dat voorstellen?

De Stichting roept iedereen op om stil te staan bij deze gedachte en om hiervan een verhaal te maken. Een persoonlijk verhaal, dat vertelt waarom jij vindt dat onze generaties niet het volgende slachtoffer moeten worden op het slagveld. Dit kan als brief of gedicht, een lied of muziekstuk, een tekening of foto, of... De vorm is vrij: jij bepaalt wat de beste manier is om jouw verhaal te vertellen. Deel jouw persoonlijke verhaal met ons door het te sturen via deze pagina. We gaan ons best doen om alle verhalen te publiceren!

Steun
De Gezichten van Margraten wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de gemeente Eijsden-Margraten, de provincie Limburg, de Amerikaanse Ambassade, Rabobank Centraal Zuid-Limburg, Stichting Elisabeth Strouven en Stichting Kanunnik Salden Nieuwenhof. Recentelijk kondigde ook het vfonds steun voor het project aan. Het vfonds zet zich met steun van de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij ervoor in om de herinnering aan oorlog en de gevolgen daarvan levend te houden. Na de eerder toegezegde steun van andere partijen is met de steun van het vfonds de financiering voor het project rond.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15